Na rijp beraad heeft de selectiecommissie bij wijze van grote uitzondering besloten om zowel patholoog prof. dr. W. Timens als longarts prof. dr. M. Drent de Swierenga Penning 2024 toe te kennen.

Gedurende zijn hele carrière heeft prof. dr. Wim Timens belangrijke bijdragen geleverd als vooraanstaand wetenschapper op het gebied van pulmonale pathologie aan een breed spectrum van luchtwegaandoeningen zoals COPD, longkanker en COVID-19. Daarbij had hij altijd een scherp oog voor aansluiting bij klinische en wetenschappelijke perspectieven van aanpalende disciplines. Tevens speelt hij een belangrijke rol bij het opbouwen van een sterke basis en netwerk binnen en buiten Nederland, om een sterke positie van het respiratoire onderzoeksveld in binnen- en buitenland te bevorderen.

Het besluit om ook longarts prof. dr. Marjolein Drent de NRS Swierenga Penning uit te reiken werd met name bepaald door haar onderscheidende bijdrage op het gebied van ILD- en sarcoïdosezorg. Ze werkt al tientallen jaren onvermoeibaar om het leven van patiënten en hun families die lijden aan deze relatief zeldzame aandoeningen te verbeteren. Ook heeft zij een grote bijdrage geleverd aan meer aandacht voor vermoeidheid, dunnevezelneuropathie en de impact van deze symptomen op de kwaliteit van leven.
Tot slot heeft zij een belangrijke voortrekkersrol gespeeld in de multidisciplinaire zorg voor deze complexe aandoeningen, die inmiddels in veel gespecialiseerde centra standaard zorg is, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *